Innovativ infrastruktur, badehotel, renovering og strik på biennalen
Arkitekturens svar på Cannes Film Festival - den internationale arkitekturudstilling La Biennale di Venezia repræsenteres af bl.a. fire medlemmer hos Danske Arkitektvirksomheder. Det er BIG, Praksis Arkitekter, Vandkunsten og ikke mindst Dorte Mandrup, der får lov at vise verden deres projekter og tilgang til arkitekturen frem i Italien.
Det er 16. gang, at La Biennale De Venezia slår dørene op til noget af verdens bedste arkitektur. Den danske pavillon, der er én ud af 65 nationale pavilloner, er i år kurateret af Natalie Mossin, formand for Arkitektforeningen og institutleder på KADK. Hvert andet år valfarter arkitekturinteresserede til verdens største arkitekturbegivenhed i Venedig, der i år har temaet "FREESPACE". Temaet skal sætte fokus på kernen af arkitekturens agenda, nemlig rummet i sig selv samt dets potentiale for generøsitet.
Dorte Mandrup og BIG på hovedudstillingen
Biennalen er kurateret af de irske stjernearkitekter Yvonne Farrell og Shelley McNamara fra Grafton Architects.
Ud over de nationale pavillloner vil 71 arkitektvirksomheder fra hele verden udstille under temaet "FREESPACE" på selve hovedudstillingen. Når dørene slås op for den internationale presse den 24. og 25. maj 2018, bliver det med bidrag fra Dorte Mandrup og BIG, der som de eneste to danske arkitektvirksomheder er inviteret helt med ind i hovedudstillingen.
Titlen på udstillingen i den danske pavillon er ”Possible Spaces – Sustainable development through collaborative innovations”. Titlen henviser til de nye muligheder, vi må gribe for at skabe en bæredygtig udvikling, og de rum der opstår, når arkitekter i samarbejde med andre faggrupper udvider det mulige og implementerer nye løsninger.
Den danske pavillon
Den danske pavillon består af i alt fire projekter: Nyt Svinkløv Badehotel af Praksis Arkitekter, Virgin Hyperloop One af BIG, Material Based Method K2 af CITA - Centre for Information Technology and Architecture og Albertslund Syd af Vandkunsten.
Sammen med en filmisk installation om visionen bag det nyåbnede BLOX stiller de fire cases skarpt på innovation og samarbejde fra hvert deres perspektiv og med fokus på hver deres udviklingsdagsorden:
- Hyperloop One af BIG visualiserer fremtidens rejse, der nytænker mobilitet og demonstrerer en radikal ny oplevelse af rum, landskab, tid og afstand.
- Forskerne bag CITA og deres internationale samarbejdspartnere bidrager med K2. En installation, der viser potentialet i udviklingen af nye digitale tværfaglige design- og konstruktionsmetoder.
- Nyt Svinkløv Badehotel af Praksis Arkitekter viser opførslen af det nye badehotel med stor respekt for det gamle. Her inviteres publikum med ind i den arkitektoniske udviklingsproces.
- Albertslund Syd af Vandkunsten demonstrerer, hvordan arkitekter i samarbejde med boligselskab, leverandører, kommune og beboer kan gøre den eksisterende boligmasse tidssvarende og bedre for miljøet.
Fælles for de fire projekter er, at de alle repræsenterer reelle lokale løsninger – samtidig med at de viser et potentiale i forhold til de globale udviklingsdagsordener, de forholder sig til.
Projekterne og rummene i den danske pavillon bindes sammen af en poetisk og enkel installation udført af et af KADK's mest banebrydende forskningscentre CITA. Men det strikkede tekstil med navnet ”Isoropia” er alt andet end enkel – tværtimod er den resultatet af en dybt kompleks digital formgivning.
Arkitekturbiennalen i Venedig er åben for offentligheden fra den 26. maj og frem til den 25. november 2018.