Foto af Claus Pryds

Hæderspris til Claus Pryds

Dato 24.03.21 |
Af:
Karen Sejr

Foto: Claus Pryds Arkitekter

Arkitekt Claus Pryds modtager Dreyers Fonds Hæderspris 2021, for sin særegne og følsomme sans for rum og dybe materialeforståelse. Ganske unikt har han også som enkeltmandsvirksomhed vundet store konkurrencer og bærer tunge projekter alene eller med selvvalgte samarbejdspartnere.

Hver år hædrer Dreyers Fond henholdsvis en advokat og en arkitekt, der har udmærket sig inden for deres felt. Hædersprisen blev for første gang uddelt i 1982, og prisvinderne får hver 400.000 kroner i anerkendelse.

I år er det arkitekt Claus Pryds og advokat Thorkild Høyer der modtager prisen. Om tildelingen af prisen til Claus Pryds arbejde skriver Dreyers Fond:

Arkitektur er en sammenfatningens kunst, og med sin følsomhed og indlevelsesevne for steder og rum skaber Claus Pryds sammenhænge i det arkitektoniske udtryk. Samtidig er såvel nybyggede som renoverede bygninger præget af stor rumlig variation. Claus Pryds ved, hvad han vil have frem og evner på ypperste vis at få os andre til at opleve det.  

Det er også både stærkt og udsædvanligt, at Claus Pryds egenhændigt vandt idekonkurrencen om Statens Naturhistoriske Museum og efterfølgende projektkonkurrencen i samarbejde med Lundgaard & Tranberg. Han valgte selv, hvem han ville samarbejde med og formår som ene mand at arbejde ligeværdig med en stor tegnestue.

Om sine projekter siger Claus Pryds:

"I fremtiden ønsker jeg både at have store projekter og små projekter. Jeg sætter pris på begge dele, og selv om arkitekturen måske ser forskelligt ud udefra, er der en rød tråd i min brug af både rumlighed og materialer. Jeg er ikke bange for at gentage mig selv, for selv når jeg gør det samme, falder det færdige udtryk altid forskelligt ud alligevel."

Foto af ZOOLab
ZOOLab i Københavns ZOO. Claus Pryds: "Min stil er stilfærdig som min person, og ZOOLab er i virkeligheden et meget godt eksempel på, hvordan jeg ønsker, at min arkitektur skal virke – diskret og i samspil med sine opgivelser udenfor og varm indeni." Foto: Laura Stamer

Dreyers Fonds Hæderspris

Hvert år bliver Dreyers Fonds Hæderspris uddelt til ildsjæle inden for arkitekt- og advokatbranchen. Prisvinderne får hver 400.000 kroner i anerkendelse for deres faglige virke og engagement som henholdsvis arkitekt og advokat. Ud over Claus Pryds modtager advokat Thorkild Høyer hæder for sin lange karriere som forsvarsadvokat og sit store engagement i menneskerettigheder.

Da det ikke er muligt at fejre Dreyers Fonds Hæderspris 2021 med et fysisk arrangement, bliver prismodtagerne fejret digitalt med film og artikler om deres virke. I filmen med Claus Pryds tager næstformand og arkitekt Mathilde Petri Claus Pryds på besøg i et par byggerier, han har været arkitekt på.

Se film og læs mere om Claus Pryds arbejde