Fysiske rammer og effekter

Dato 11.05.23 |

Når mennesker af forskellige årsager har brug for ekstra omsorg og støtte, så kan arkitekturen være med til både at lindre og øge livskvaliteten i selv meget svære situationer. Ved at undersøge sammenhængen mellem visioner for et byggeri og den oplevelse, brugerne har af det færdige byggeri, kan man blive klogere på, om man har opnået det, man ville.

Hvilken indvirken har de fysiske rammer på vores liv socialt, fysisk og mentalt?

Hvordan kan arkitekturen virke på den enkelte? Hvordan den kan være inkluderende, omsorgsfuld, skabe velvære og fællesskab for mennesker, der af forskellige årsager er i svære livssituationer? I filmen møder vi blandt andet Anja Birkefelt i Strandbakkehuset, som er tegnet af AART architects, – et børne- og ungehospice - og Rose Rønde Grønkjær Laursen ved kulturstedet Maltfabrikkens sted for unge. De har begge oplevet, hvordan stedet og arkitekturen har haft en afgørende betydning for dem og deres liv på et tidspunkt, hvor de havde allermest brug for støtte og omsorg. Maltfabrikken er tegnet af Praksis Arkitekter og Kristine Jensens Tegnestue.

I filmen medvirker Anders Tyrrestrup, stiftende partner, AART architects, Mette Tony, stiftende partner, Praksis Arkitekter, Camilla Ryhl, forskningsdirektør, Bevica Fonden, Dorit Simonsen, hospiceleder, Strandbakkehuset, Laura Lykke Pedersen, sygeplejerske, Strandbakkehuset, Stine Hoeg Jensen, ungekoordinator, Maltfabrikken.

Undersøgelse af det, vi har designet og bygget

Arkitekturen kan skabe stemning og oplevelse gennem formgivning og materialitet, og når man skal skabe fysiske rammer for mennesker, der har særlige og ekstra behov, er undersøgelse og analyse af brugerdata afgørende. Denne film giver gennem to cases, Maltfabrikken, tegnet af Praksis Arkitekter og Kristine Jensens Tegnestue og Strandbakkehuset, tegnet af AART architects, eksempler på, hvad en grundig brugerundersøgelse kan give af svar før, under og efter projektrealisering. Den giver desuden indsigt i, hvordan man kan samarbejde om at få mange forskellige mennesker og grupper til at føle sig hjemme og til at trives i de fysiske rammer. Løsninger og dilemmaer i de to cases belyses ved både brugere og fagpersoner indenfor byggeriet.

I filmen medvirker Anja Birkefelt, mor til Merle, Dorit Simonsen, hospiceleder, Strandbakkehuset, Laura Lykke Pedersen, sygeplejerske, Strandbakkehuset, Stine Hoeg Jensen, ungekoordinator, Maltfabrikken, Peter Andreas Sattrup, tidligere chefkonsulent for bæredygtighed, Danske Arkitektvirksomheder, Anders Tyrrestrup, stiftende partner, AART architects og Mette Tony, stiftende partner, Praksis Arkitekter.