FREMTIDENS GÅRDHAVE VED TOMSGÅRDSVEJ

Dato 29.12.22 |
Af:
Rikke Friis

Foto: Jonathan Weimar

I en gårdhave i Københavns Nordvestkvarter står tre skure bygget af genbrugstræ og frasorterede materialer. På trods af at det genbrugte træ har indgået i et tidligere byggeri, har det fortsat en restlevetid på 30-50 år og kræver, ligesom det frasorterede industritræ, minimal vedligeholdelse.

Træskurene i København er et fantastisk eksempel på, hvorfor vi skal skabe arkitektur baseret på cirkulære principper, og hvordan materialer kan få nyt liv, når bygningers levetid er forbi. Materialet stod ellers til afbrænding, men ved i stedet at genanvende det, fastholdes det lagrede CO2 i materialet – det reducerer både klimabelastningen og ressourceforbruget. De tre skure i København rummer både affaldssortering, depotrum og værksted for beboerne i området, som også har fået et overdækket område til cykelparkering og et plankeværk, der ligeledes er opført i genbrugt og frasorteret træ.

"Når vi vender affaldsstrømmen og forstår materialeressourcernes kvaliteter, opstår der nye muligheder for at skabe spændende arkitektoniske løsninger i fremtidens byggeri. Arkitekter og designere står derfor med en nøglekompetance i at skabe et attraktivt cirkulært samfund." Niels Jakubiak Andersen, grundlægger af Næste, 2022

Den københavnske gårdhave, hvor træskurene står, er et naturland- skab med varieret vegetation og fokus på biodiversitet. Gården er indrettet til at kunne håndtere enorme mængder regnvand i fremtiden med to lange terrænmure af stampet ler, der slynger sig gennem græsset. Haven har desuden fået et orangeri af smukke, genbrugte mursten og upcyclede vinduer.

Foto af Næste skur