FIK DU LÆST

Opdateret 17.04.19 |
Af:
Cathrine Filia Trakossas

Når vi i 2025 gør status over Danmark 2025-vækstplan, så kan der skrives to versioner i kapitlet om dansk byggeri: Det nye globale eksporteventyr eller historien om det tabte eventyr. Muligheder og risici afdækkes i rapport fra Mandag Morgen. 

Danmark og dansk byggeri har en ønskeposition på en hastigt ekspanderende markedsplads. Ja - et globalt eksportmarked ligger åbent for en målrettet dansk satsning. Hvad mere kan man ønske sig i en tid med behov for ny vækst og nye job?

Det er et marked i stærk og stabil vækst. Internationale analyser viser, at det vil vokse med 13 pct. om året i perioden 2015 til 2020, og at markedet for grønne materialer vil stige med omkring 127 mia. dollar til 255 mia. dollar. Det kan i et mere langsigtet perspektiv betragtes som en konservativ vurdering, fordi blandt andet klimaforandringerne kan øge kravene til bæredygtige løsninger. Denne udvikling er en stor chance for en dansk byggesektor, der internationalt er kendt for at tænke bæredygtigt og har store erfaringer med energieffektivt byggeri. 

Men - en række betingelser skal være opfyldt, før kapitlet om et dansk eksporteventyr kan skrives. Det kommer Ugebrevet Mandag Morgen og en række af byggeriets aktører – herunder Danske Arkitektvirksomheder – med et bud på i en ny rapport. Blandt andet mener eksperter, at der er behov for en mere strategisk tilgang til bæredygtighed. Samtidig peges, der også på, at der er behov for næste bølge af nye visionære lovkrav, hvis Danmark skal følge med den globale bæredygtige elite. 

Rapporten kommer også med en række gode råd til bygningsejeren og investoren, byplanlæggeren og politikeren til, hvordan de kommer videre. For ifølge rapporten er der nemlig ingen gode undskyldninger for ikke at bygge bæredygtigt. Vi har nemlig allerede svarene på, hvorfor og hvordan, det skal gøres.

Læs rapporten her