EN SÅKALDT LOSE-LOSE SITUATION

Opdateret 06.02.17 |
Af:
Cathrine Filia Trakossas

Vi har talt om det i rigtig mange år. At der spildes afsindig mange kroner på projektkonkurrencer. Nu er der sat tal på.

I juni måned offentliggjorde Danske Arkitektvirksomheder og Arkitektforeningen et stykke analysearbejde, der sort på hvidt dokumenterer, at det offentlige spilder millioner af kroner på unødig dokumentation i forbindelse med projektkonkurrencer.På tværs af fire udvalgte projektkonkurrencer har rådgivere samlet set tabt 47 mio. kr. Og det er kun toppen af isbjerget. Dels fordi det er fire ud af jeg-ved-ikke-hvor-mange konkurrencer og dels fordi, at på den anden side sidder embedsmændene og skal administrere konkurrencerne. En såkaldt lose-lose situation.

Minister: ”Det skal laves om”

Analysen, der dokumenterer spild af skatteyderkroner i millionklassen blev præsenteret direkte overfor Trafik- og Bygningsminister Hans Christian Schmidt på ministeriets Byggekonference i Odense mandag den 6. juni. Og den er blevet taget flot imod. Udover at være forarget over det store spild af penge og tid, var ministeren også klar i mælet ”Det skal laves om”, sagde Hans Christian Schmidt.

Derfor får jeg også lejlighed til at gentage min præsentation af analysen overfor de tre udvalg i Folketinget, som beskæftiger sig med byggeri og boliger: Erhvervsudvalget, Udlændinge, Integrations- og Boligudvalget samt Energi- og Klimaudvalget. Der vil med andre ord blive lagt en del kræfter i, at få folketingets partier til at forstå problemets omfang mht. transaktionsomkostninger og dermed også få lavet nogle mere hensigtsmæssige regler, hvor afleveringer i konkurrencefasen bliver enkle og fokuserer på hovedideen.

Lad os få de bedste idéer på banen 

Vi håber, at analysen kan få bygherrer, politikere og embedsfolk til at blive mere bevidste om ikke – bevidstløst – at kræve unødig mange detailbeskrivelser, beregninger og modeller, som alligevel ikke bruges eller har nogen værdi efterfølgende. Vi håber også, at vi gennem dialog med bygherrer – og vi har allerede aftalt en møde med Bygherreforeningen – kan finde frem til en form med fokus på at få de bedste idéer på banen uden at spilde hverken rådgivernes eller bygherrens tid.

Læs mere om, og hent analysen af transaktionsomkostninger her