Illustration

DI orienterer: Store bededag afskaffet som helligdag – hvordan skal den nye lov håndteres?

Dato 06.12.23 |
Af:
DI HR & Personale

Folketinget har ved lov afskaffet store bededag som helligdag fra og med 1. januar 2024. Det betyder, at fjerde fredag efter påske fremover bliver en almindelig arbejdsdag. Afskaffelsen af store bededag kommer fra lovgivning og gælder for alle lønmodtagere. 

Der er således ikke specifikke regler på arkitektbranchens overenskomster, der regulerer spørgsmålet. Vi anbefaler, at I følger DI’s detaljerede FAQ om emnet, som løbende bliver opdateret. 

Nedenfor fremgår de vigtigste ændringer, I skal være opmærksomme på. 

Månedslønnede medarbejder skal fra 1. januar 2024 kompenseres med et løntillæg

Fremover skal alle medarbejdere arbejde på den tidligere store bededag. Langt de fleste medarbejdere i arkitektbranchen er månedslønnede. For månedslønnede medarbejdere betyder afskaffelsen, at de fremover skal arbejde på den tidligere store bededag og vil modtage deres almindelige faste løn, selv om de nu har en fridag mindre.

De månedslønnede medarbejdere vil få kompensation for den øgede arbejdstid med et løntillæg. Løntillægget svarer til værdien af en almindelig arbejdsdag og er fastsat til 0,45 pct. af medarbejderens årsløn.

Medarbejdere optjener løbende løntillægget per måned, og løntillægget er baseret på den aktuelle månedsløn. Månedslønnen opgøres som den sædvanlige og fast påregnelige løn, der er et begreb, der kendes fra ferieloven. Det betyder, at I f.eks. skal medregne virksomhedens bidrag til pension, særlig opsparing og eventuelle funktionstillæg.

Det er DI’s holdning, at der ikke skal beregnes pension af løntillægget for medarbejdere på arkitektoverenskomsterne.

Løntillægget optjenes fra den 1. januar 2024.

Medarbejdere, der afholder orlov efter barselslovens regler uden fuld løn, vil have ret til samme løntillæg, som hvis de havde været på arbejde.

To muligheder for udbetaling af løntillægget

  1. I kan vælge at udbetale løntillægget to gange årligt med lønnen for maj og august måned. Løntillægget kan enten udbetales sammen med lønnen eller som en integreret del af lønnen eller ferietillægget.
  2. I kan også vælge at udbetale løntillægget løbende med den faste løn hver måned.

Uanset hvilken model I vælger, skal I sikre jer, at medarbejderen over et år modtager 0,45 pct. af den sædvanlige og fast påregnelige løn.

Hvis en månedslønnet medarbejder fratræder, skal I afregne løntillægget forholdsmæssigt.

DI anbefaler, at løntillægget fremgår af lønsedlen

Det er ikke et krav, at løntillægget fremgår af lønsedlen. Det er dog virksomhedens ansvar, at medarbejderne modtager tillægget på 0,45 pct. af årslønnen.

Arbejdsgiver kan ifølge bemærkningerne til loven vælge at integrere løntillægget i lønnen, men det er vigtigt, at arbejdsgiver kan dokumentere, at en sådan integration har fundet sted.

Hvis virksomheden ikke kan løfte bevisbyrden for, at tillægget er betalt korrekt og indgår i den til enhver tid gældende løn, vil medarbejderen kunne rejse et krav om efterbetaling af tillægget.

DI anbefaler derfor, at løntillægget får en selvstændig linje på lønsedlen, så virksomheden kan dokumentere, at medarbejderne har fået det korrekte løntillæg udbetalt.

Der gælder andre regler for timelønnede medarbejdere

I skal være opmærksomme på, at der gælder andre regler for timelønnede medarbejdere – det kan f.eks. være jeres studentermedhjælpere. Læs mere om timelønnede medarbejdere i DI’s FAQ.

DI anbefaler, at I skriftligt orienterer jeres medarbejdere om ændringerne

Orienteringen skal i overensstemmelse med ansættelsesbevisloven kunne gemmes og printes, og den kan f.eks. være i form af et tillæg til medarbejdernes ansættelseskontrakter eller som en orientering til alle medarbejdere via e-mail.

Afskaffelsen af store bededag anses som udgangspunkt ikke som en væsentlig vilkårsændring, da den følger af en lovændring, og orienteringen om ændring i løn og arbejdstid kan derfor gives med et rimeligt varsel, inden ændringen træder i kraft 1. januar 2024.

I kan downloade et udkast til tillæg til ansættelseskontrakt i DI DOCS

Har I spørgsmål?

Hvis afskaffelsen af store bededag giver anledning til spørgsmål, er I som altid velkomne til at kontakte DI for rådgivning.