Illustration af mennesker

DI orienterer: Hvordan implementerer vi de nye regler om feriefridage?

Dato 27.05.25 |
Af:
DI HR & Personale

Fra den 1. marts 2025 er det nu muligt at lægge værdien af feriefridagene oveni den særlige opsparing. Det kan der være flere fordele ved. Læs hvordan det kan give mening for jeres virksomhed at skifte til de nye regler. 

Hvordan optjener og betales feriefridage? 

Efter overenskomstfornyelsen ved OK2025 er reglerne for optjening af feriefridage ændret. Pr. 1. marts 2025 optjener medarbejdere på arkitektoverenskomsterne 0,5 feriefridag hver måned.  

Som noget nyt kan arbejdsgiver vælge, at værdien af feriefridagene udbetales løbende sammen med den særlige opsparing. Hvis I vælger at udbetale værdien, skal I hæve den særlige opsparing med 2,7 pct., hvilket svarer til de 6 feriefridage, medarbejdere har ret til efter arkitektoverenskomsterne. Det betyder, at medarbejderen skal have 7,15 pct. i særlig opsparing hver måned (4,45 pct. + 2,7 pct. for feriefridagene). 

Arbejdsgiver kan også vælge at blive på den gamle ordning, hvorefter der betales fuld løn på feriefridagene. 

Hvilken betaling skal medarbejderne have efter de nye regler? 

Hvis I vælger at udbetale værdien af feriefridagene løbende, skal medarbejderne ikke have betaling, når de afholder en feriefridag. Medarbejderne skal i stedet trækkes i løn, når han eller hun holder en feriefridag, ligesom I kender det fra barns 2. sygedag og børneomsorgsdage. Værdien af feriefridagen har medarbejderen netop fået udbetalt løbende med den særlige opsparing.  

Hvornår giver det mening at overgå til de nye regler? 

De nye regler giver en administrativ forenkling ved optjening og udbetaling. Derudover kan det som en afledt effekt øge arbejdsudbuddet på den enkelte virksomhed, hvis medarbejderne vælger at afholde færre feriefridage på grund af løntrækket.  

Hvad sker der, hvis medarbejderen ikke afholder feriefridagene inden ferieperiodens udløb? 

Hvis medarbejderen ikke har afholdt sine feriefridage senest den 31. december, bortfalder dagene og skal ikke udbetales, da medarbejderen løbende har fået en forhøjet særlig opsparing. Arbejdsgiver og medarbejder vil fortsat kunne aftale, at feriefridagene bliver overført til næste ferieår, ligesom det hele tiden har været tilfældet.  

Hvad sker der med feriefridagene, når en medarbejder fratræder? 

Hvis en medarbejder fratræder, sker der ligeledes heller ingen udbetaling for feriefridagene, da medarbejderen løbende i sit ansættelsesforhold har fået udbetalt værdien via den særlige opsparing.  

Fortsætter arbejdsgiver på de gamle regler, vil værdien af feriefridagene skulle opgøres og udbetales ved fratræden. 

I det følgende har vi udarbejdet et par eksempler, der illustrerer de nye regler: 

Eksempel 1: Jakob 

Jakob blev ansat den 1. marts 2025. Han optjener 0,5 feriefridag pr. måned og får udbetalt en forhøjet særlig opsparing på 7,15 pct. efter de nye regler. Den 1. maj 2025 har Jakob optjent 1 feriefridag, der kan afholdes. Når han afholder sin optjente feriefridag, bliver han trukket i løn med værdien af 1 arbejdsdag. Jakobs arbejdsgiver udbetaler ikke løn på dagen, da Jakob allerede er blevet kompenseret ved, at hans arbejdsgiver løbende har udbetalt 2,7 pct. ekstra i særlige opsparing.  

Eksempel 2: Julie 

Julie har inden den 1. april 2025 optjent 1,5 feriefridage, der er optjent med løn efter de gamle regler. Hendes arbejdsgiver vælger at overgå til de nye regler for feriefridage den 1. april 2025. Julie optjener herefter 0,5 feriefridag pr. måned, der kan afholdes uden løn. Den 31. december 2025 har Julie optjent 1,5 feriefridage med løn samt 4,5 feriefridage uden løn, hvor hun er blevet kompenseret med 2,7 pct. ekstra i særlige opsparing.  

Julie kan enten vælge at afholde 1,5 feriefridage med løn og 4,5 feriefridage med løntræk.  

Julie vælger dog, at hun ikke vil afholde de 1,5 feriefridage med løn. I denne situation anbefaler DI, at hendes arbejdsgiver udbetaler de først optjente feriefridage med løn ved ferieårets udløb den 31. december 2025, så der ikke skal administreres både feriefridage med og uden løn.  

Har du spørgsmål?  

Du er som arbejdsgiver velkommen til at kontakte DI for rådgivning, hvis de nye regler om feriefridage giver anledning til spørgsmål, eller hvis du vil drøfte, om det giver mening for jeres virksomhed at overgå til den nye ordning.