Grafik af Rønnow LETH og GORI

”Der var meget at vinde ved at etablere et stærkt fagligt fællesskab”

Dato 04.03.25 |
Af:
Pernille Helledie Isaksen

Derfor besluttede partnerne i Rønnow og i LETH & GORI at gøre noget nyt. Det blev til et tegnestuefællesskab. Og til en ny samarbejdsform mellem to etablerede arkitektvirksomheder, hvor nogle projekter løses sammen og andre hver for sig. Det nye fællesskab giver plus på diversitetskontoen, men også udfordringer, når det kommer til at kommunikere den nye konstellation. For kan man både være sammen og hver for sig på en og samme tid?

Hver sin hjemmeside. Hver sin spidskompetence. Hvert sit navn. Som nogle gange smelter sammen til ét.  

Men også fælles kontor, fælles udstillingssted, fælles direktør, fælles tegnestuemøder. Og fælles værdier. 

I 2021 besluttede de to tegnestuer Rønnow og LETH & GORI at slå sig sammen. Næsten. I stedet for det klassiske opkøb eller en fusion blev det til et tegnestuefællesskab og til et ønske om at bringe noget nyt til branchen.   

”Rønnow Arkitekter var på det tidspunkt en etableret tegnestue, som lige havde fejret sit 50-års jubilæum. Og LETH & GORI havde også opbygget et stærkt navn som tegnestue. Begge tegnestuer klarede sig rigtig fint hver for sig, men kunne samtidig se potentialet i et tættere samarbejde. Det blev, efter mange grundige samtaler og overvejelser, til et tegnestuefællesskab. Og til en ny samarbejdsform, hvor vi får det bedste ud af det, vi havde bygget op i de to tegnestuer, og det vi kan skabe sammen som et fællesskab,” siger Uffe Leth. 

I 2007 stiftede han sammen med Karsten Gori tegnestuen LETH & GORI. Siden er de vokset til 8 ansatte og beskæftiger sig primært med projekter indenfor nybyg og transformation.  

Et andet sted i København, hos tegnestuen Rønnow Arkitekter, havde partner Mette Prip Bonné løbende holdt øje med kollegerne hos LETH & GORI. 

”Vi har altid beundret LETH & GORI og den måde, de skaber ny, bæredygtig arkitektur på. I Rønnow Arkitekter har vi altid arbejdet primært med den eksisterende bygningsmasse og med speciale i historiske bygninger og kulturarv. Oftest for offentlige kunder og via offentlige udbud,” siger Mette Prip Bonné. 

"Gennem vores indledende snakke opdagede vi også, at vi har et stærkt værdifælleskab. Vi vil nogenlunde det samme sted hen med vores fag, og vi kan lære en masse af hinanden." Uffe Leth, partner, LETH & GORI

En modreaktion på de mange opkøb 

Den beundring blev i første omgang til en række samarbejder, hvor de to tegnestuer teamede op på konkrete projekter. 

”I Rønnow Arkitekter oplevede vi en større efterspørgsel efter den viden, som LETH og GORI besidder ift. ny arkitektur, transformation og formidling, og som ville være for svær for Rønnow at udbygge egenhændigt. I stedet for at hyre os til det hos LETH & GORI, besluttede vi at gøre noget andet,” siger Mette Prip Bonné. 

Det blev hverken et opkøb eller en fusion – og med god grund, forklarer Mette Prip Bonné: 

”Det var nok også lidt en modreaktion på en tendens, vi så i branchen, hvor flere og flere tegnestuer bliver opkøbt af store koncerner og af ingeniører. Vi ville gerne gøre det anderledes. Vi havde lyst til at samarbejde på en ny måde, som i mindre grad handler om øget profit, men som i højere grad tager udgangspunkt i et værdifællesskab og lysten til at skabe noget, der også bringer noget nyt til branchen og udvider vores fælles, faglige ståsted.” 

Det blev i 2021 til et tegnestuefællesskab og etablering af et nyt Værksted for Arkitektur. I dag er adressen på Gl. Dok, ejerskabet og  administrationen fælles. Det samme er tegnestuemøderne, videndelingen og den fælles ambition om at udvikle langtidsholdbar arkitektur. Og i større og større grad også projekterne: 

”Nogle opgaver løses i regi af Rønnow Arkitekter, fordi de passer bedst her, eller fordi kunderne kender os. Nogle løses i LETH & GORI, hvor deres spidskompetencer og erfaringer bringes i spil. Og andre, flere og flere, løses i tegnestuefællesskabet, når projektets natur og kundens behov gør det oplagt - med arkitekter fra begge tegnestuer, der samarbejder på tværs,” forklarer Uffe Leth og suppleres af Mette Prip Bonne: 

”For os har tegnestuefællesskabet ikke handlet om vækst eller at vinde en masse fælles projekter. Det er en bonus, hvis det kommer. I stedet har det handlet om at udvikle vores faglighed – sammen. Og at vi via vores fælles Værksted for Arkitektur kan udbrede vores viden og faglighed til andre og give noget tilbage til branchen. Samtidig mener vi, at vi med denne samarbejdsform står endnu stærkere i vores ambition om at bidrage til løsninger, der bringer byggeriet tættere på at holde sig inden for de planetære grænser.” 

Tid og kommunikation 

Spørger man de to tegnestueejere, er der flere vigtige læringer fra deres proces med at skabe et tegnestuefællesskab. Den ene er vigtigheden af at tage sig god tid: 

”Tegnestuefællesskabet var ikke en plan, der blev eksekveret over night. Vi havde en god og lang proces på et års tid med en række møder og fælles workshops, hvor vi fik talt os ind på hinanden. Noget af det, vi konkluderede undervejs var, at der ligger en stor styrke i det, vi kan sammen, men også i de ting vi kan gøre hver for sig. Gennem vores indledende snakke opdagede vi også, at vi har et stærkt værdifælleskab. Vi vil nogenlunde det samme sted hen med vores fag, og vi kan lære en masse af hinanden,” forklarer Uffe Leth og fortsætter: 

”Den fleksibilitet, der ligger i samarbejdsmodellen, giver en dynamik, hvor begge tegnestuer får mulighed for at bringe deres særlige kompetencer i spil. Det kræver tid, løbende dialog og en fælles forståelse for, hvordan samarbejdet bedst udvikler sig – og den proces bliver fortsat styrket, efterhånden som fællesskabet modnes.” 

”Den faglige diversitet er en grundsten og styrke i vores tegnestuefællesskab. Vi er individer med forskellige kompetencer, faglige styrker, baggrunde osv." Mette Prip Bonné, partner, Rønnow Arkitekter

Diversitet sender vigtigt signal 

Med tre kvindelige partnere i Rønnow og to mandlige partnere i LETH & GORI rammer tegnestuefællesskabets ejerkreds i dag en fornuftig balance ift. kønsdiversitet. 

”Det er selvfølgelig en styrke, at vi op gennem ledelsen, i bestyrelsen og på tværs af tegnestuerne har en høj diversitet. Det gælder både på køn, alder og alt muligt andet. Det er sådan, vi bedst repræsenterer vores fag og viser en vej frem. Det er en vigtig styrke og et vigtigt signal. Især fordi vi kommer fra et fag, som tidligere har været ekstremt mandsdomineret,” siger Mette Prip Bonné.  

Men lige så vigtig er den faglige diversitet, lyder det fra hende og Uffe Leth: 

”Den faglige diversitet er en grundsten og styrke i vores tegnestuefællesskab. Vi er individer med forskellige kompetencer, faglige styrker, baggrunde osv. Vi kan en masse hver især, men sammen kan vi meget mere. Især i den ramme vi har skabt med et tegnestuefællesskab, hvor vi kan lære og udvikle os sammen – og være med til at vise vejen frem for en mere bæredygtig arkitektur.” 

Interviewet ovenfor er en del af Danske Arkitektvirksomheders nye publikation om om fusioner, opkøb, partneroptag og generationsskifte i arkitektvirksomheder.

Du kan finde hele publikationen her