
Den, der lever stille, lever ikke altid godt
Den, der lever stille, lever godt.
Sådan lyder et klassisk ordsprog, som mange virksomheder lever efter, og devisen kan bestemt godt give mening, for når man er synlig, er man også mere eksponeret for kritik og angreb i fuld offentlighed.
Men tavshed er ikke altid guld – for nu at bruge et andet velkendt udtryk.
Tværtimod er det vigtigt, at erhvervsliv og virksomheder er med til at præge den politiske dagsorden om f.eks. uddannelse, forskning, teknologi, skat, økonomi og regelforenkling, for ellers risikerer de at blive overset og få forringet deres rammevilkår.
Kravet om deltagelse bør også stilles til landets arkitektvirksomheder. For her gælder nøjagtigt den samme logik som for alle de øvrige virksomheder: Hvis vi ikke selv formår at vise omverdenen, hvad vi kan tilbyde af løsninger til gavn for både den enkelte borger og for samfundet som helhed, er der ingen andre, der gør det for os.
Derfor skal der herfra lyde en appel om at træde et skridt frem og deltage mere i den offentlige debat i den kommende tid, og det gælder, hvad enten det sker i fagmedier, i de brede medier eller på de sociale medier.
På det seneste har vi ovenikøbet fået et sjældent godt afsæt for at træde det nødvendige skridt frem:
- Dels har kulturminister Jakob Engel-Schmidts for nylig fået overrakt et udspil til en ny national arkitekturpolitik, og på en prisværdig klar og enkel vis illustrerer netop dette udspil, hvordan arkitektur kan være med til at tackle flere af de store udfordringer, som vi som samfund står overfor i disse år.
- Dels har Social- og Boligstyrelsen sat gang i en revision af bygningsreglementet, som både skal forenkles og fornys, så reglerne i højere grad kommer til at understøtte den grønne omstilling af byggeriet.
I Danske Arkitektvirksomheder følger vi begge sager tæt. Vi arbejder således konstant på at sikre, at de gode målsætninger for arkitekturpolitikken kommer ud at leve i virkeligheden, og vi forsøger at præge det kommende bygningsreglement, så det bliver mere simpelt at arbejde med og reelt kommer til at bane vej for bæredygtige løsninger.
"Derfor er tiden kommet til, at flere kaster sig ind i debatten, peger på problemer, der skal løses og giver gode råd til politikerne," Lars Storr-Hansen, adm. direktør, Danske Arkitektvirksomheder.
Arkitekter skal give politikerne gode råd
Men ingen ved bedre end arkitektvirksomhederne selv, hvad der skal til, hvis reglerne i bygningsreglementet skal indrettes bedre, og hvis vi i praksis skal kunne leve op til de smukke målsætninger i arkitekturpolitikken. Derfor er tiden kommet til, at flere kaster sig ind i debatten, peger på problemer, der skal løses og giver gode råd til politikerne om, hvordan vi kan gøre tingene bedre både på lokalt, regionalt og nationalt plan.
I den forbindelse har den enkelte arkitektvirksomhed en særlig troværdighed, for det er her, at fagkundskaben for alvor er til stede, og det er også her, at man kan se mulighederne for det lokalområde eller de byer, hvor man løser sine opgaver.
Da kulturminister Jakob Engel-Schmidt for nylig åbnede Danske Arkitektvirksomheders årsmøde, kom han med en kærlig, men også umisforståelig opsang til alle landets arkitekter og arkitektvirksomheder, som han opfordrede til at komme ind i kampen. Her sagde han bl.a.:
”Vi mennesker bliver formet af jeres rum, og vi lærer Danmark at kende gennem de streger, I sætter. Derfor skal I stemple mere ind i den offentlige debat. Arkitektur skal spille en større politisk rolle i fremtiden. Det er faktisk et område, der er vigtigt for mig og for regeringen, og vi har brug for jer. Her vil den måde I arbejder på også komme til at afgøre, hvordan vi som politikere kommer til at arbejde.”
En mere direkte invitation kan man næsten ikke få.
Konference om fremtidens arkitektur
På årsmødet gjorde kulturministeren det i øvrigt også klart, at han sammen med to af sine ministerkolleger – nemlig social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen og minister for land og byer Morten Dahlin – i løbet af kort tid ville invitere kommuner, regioner, stat og byggebranche til en konference om fremtidens arkitektur.
Det løfte har han holdt, og konferencen afholdes allerede mandag den 12. maj i Dansk Arkitektur Center. Man kan melde sig til her. Og det bør alle interesserede arkitektvirksomheder gøre.
På konferencen vil der være fokus på, hvordan forbedrede regler og et tættere samspil mellem kommuner, regioner, stat og byggebranche kan bane vej for de løsninger, som samfundet har og får brug for, og som arkitektvirksomhederne i tæt samspil med resten af branchen kan skabe.