Illustration 8. marts arrangement

Debat: Magt med ansvar

Dato 08.03.22 |
Af:
Karen Sejr

”I Danmark har vi da ligestilling!” ”Vi vælger altid efter den der har de bedste kvalifikationer.” ”Vi får simpelthen ikke nogen kvindelige ansøgere.” ”Vi tog jo bare den bedste.” Har du hørt det før? Kom og vær med når vi reflekterer over og diskuterer, hvordan vi får øget kønsdiversiteten både kulturelt og strukturelt i byggebranchen.

Hvordan kan vi hver især og sammen øge kønsdiversiteten både kulturelt og strukturelt? På tværs af værdikæden, på uddannelsesinstitutionerne, i byggebranchen, på tegnestuerne, i virksomhederne, hos rådgiverne, fra bygherre og hos de udførende?

Dét er det overordnede spørgsmål, når en lang række organisationer og markante stemmer i byggebranchen markerer Kvindernes Internationale Kampdag tirsdag den 8. marts 2022 på Det Kongelige Akademi.

Programmet byder bl.a. på fem stærke fortællinger af kvinder fra forskellige dele af byggebranchen, der deler historier fra deres arbejdsliv, deres håb og drømme for branchens udvikling. Herudover skal vi tale om ”det vi ikke taler om” – om magt og kønsstrukturer, manglende diversitet i ledelsen og ejerkredsen hos virksomhederne og uddannelsesinstitutionernes ansvar for at skabe en kultur, hvor alle føler sig inkluderede. Og så skal vi diskutere byggepladskultur og arbejdsmiljø med bygherrer og entreprenører, og hvordan vi skaber et mere inkluderende arbejdsmiljø, der appellerer til alle.

Sidst, men ikke mindst – runder vi dagen af sammen med et ‘power panel’ bestående af indflydelsesrige kvinder – og mænd – der diskutere, hvordan vi sammen og hver især kan skabe forandring og mere ligestilling i byggebranchen. Husk - arrangementet er for alle - både mænd og kvinder!

Mænd - kvinder - aktører fra hele branchen præger dagens program

Programmet ser således ud:

 • Velkomst og formål ved arrangørerne og moderator Anne Katrine Harders, civilingeniør og ph.d. i bæredygtig byudvikling samt programleder, DAC
   
 • Stemmer fra Byggebranchen – Fem stærke fortællinger fra kvinders liv i branchen

  - Fem kvinder fra forskellige dele af branchen indtager scenen med stærke personlige fortællinger fra deres arbejdsliv og deler deres håb og drømme for branchens udvikling. Forestillingen er udviklet af Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar og afvikles af Hakon Elliot Mogensen fra ”Forvandlende Fortællinger.”

  Kvinderne repræsenterer forskellige dele af branchen: håndværker, arkitekt, konstruktør, ingeniør og bygherre.

  Glæd dig til at blive inspireret og motiveret til at sætte diversitet i byggebranchen endnu højere på dagsordenen!
   
 • Pause
   
 • Breakouts - vælg mellem to forskellige sessioner:

  1. Det vi IKKE taler om. Om magt og kønsstrukturer
  Fokus på rådgivere og uddannelsesinstitutioners rolle

  - Status på undersøgelser og resultater
  - Paneldebat om fordeling af magt og indflydelse, og hvad en skæv kønsfordeling betyder for kulturen og karrieremuligheder.

  Deltagere: Jakob Knudsen (dekan Arkitektskolen, Det Kongelige Akademi), Kristine Leth Juul (prorektor, Arkitektskolen Aarhus), Torkild Kleppe (arkitektstuderende, Det Kongelige Akademi), Studerende (Arkitektskolen Aarhus), Christine Bjerke (arkitekt MAA, underviser på Det Kongelige Akademi, initiativtager til Sexisme i arkitektbranchen og medlem af Arkitektforeningens Diversity & Equality Platform), Camilla Pugholm Lindgreen (rådgiver i NIRAS og medlem af Young Professionals styregruppe samt FRI’s forum for diversitet og ligestilling) og Tine Holmboe (adm. direktør i Dissing+Weitling)

            
2. De 10 (Ud)Bud. Om lærlinge, diversitet, byggepladskultur og arbejdsmiljø 
Fokus på bygherrers og entreprenørers rolle

- Diversitet på tværs: Highlights fra rapporten “Vejen til øget kønsdiversitet i byggebranchen” og status på, hvor branchen står nu, ved Christina Schultz, Sekretariatschef, Foreningen af Byggeriets Samfundsansvar

- Krav i udbud som middel til at tiltrække flere kvindelige lærlinge og skabe en mere inkluderende kultur, ved Jonas Rønsholt Rasmussen, CSR-konsulent i Københavns Kommune

- Et nyt ledelsesfokus på diversitet ved Martin Skou Heidemann, adm. direktør i Skou Gruppen

- Hvordan kommer vi videre og sætter konkrete mål? Diskussion med deltagerne
    

 • Pause
   
 • Power Panel med feedback fra breakouts og diskussion. Du kan bl.a. møde:

  - Sophie Hæstorp Andersen, Overborgmester København (A)
  - Torben Möger, CEO PensionDanmark
  - Lene Dammand Lund, rektor Det Kongelige Akademi
  - Michael S. Larsen, adm. direktør.  CG Jensen
   
 • Anbefalinger frem mod 8. marts 2023 og UIA2023 for verdensmål 5. modtages af Natalie Mossin, President of Congress for the World Congress in Copenhagen 2023
   
 • Vin og netværk

Organisationer bag arrangementet: Arkitektforeningen, Byens Netværk, Bygherreforeningen, Danske Arkitektvirksomheder, Forbundet Arkitekter og Designere – FAOD, Foreningen af Rådgivende Ingeniører - FRI og Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar - FBSA.
 
Arrangementet er startet på initiativ af bl.a. Lone Feifer (Director for Sustainable Buildings, Velux Group) og Camilla van Deurs (Stadsarkitekt i Københavns Kommune), der begge er medlem af FBSA’s Ambassadørkorps for diversitet, i samarbejde med frivillige fra Diversity & Equality Platform i Arkitektforeningen.

Invitation til 8. marts arrangement: Magt med ansvar