Foto af arkitektegnet hus

Danske BoligArkitekter lancerer ny arkitekturpris

Dato 05.04.25 |
Af:
Lene Lykke Hovmand

Foto: Anders Sune Berg/Strandberg Publishing

En ny arkitekturpris ’Bevar Boligen’ skal inspirere og motivere flere danskere til at renovere, transformere og bygge om frem for at rive ned og bygge nyt. Bag prisen står Danske BoligArkitekter i samarbejde med den filantropiske indsats Bevar Mere.

Der er behov for mere transformation og for bedre udnyttelse af de bygninger, vi allerede har, for at sænke byggeriets samlede klimaaftryk. På alle niveauer af samfundet er der gode kræfter, der går forrest med ambitioner om at ændre på lovgivning, praksis og idealer, men som altid, når det handler om at ændre på fasttømrede vaner og forestillinger, kræver det en sej og ihærdig indsats. Det gælder også, når vi taler om boliger og private boligejere. Her er der brug for både viden, rådgivning og for at få sat billeder på gode renoverede, transformerede og ombyggede huse, som kan gøre dem til et attraktivt alternativ til at rive ned og bygge nyt. Det erfarer Danske BoligArkitekter:

”Vi oplever en stigende interesse blandt boligejere for at renovere og bevare de huse, de allerede har. Men mange er usikre på, hvordan de skal gribe det an. Det kræver både blik for de arkitektoniske potentialer, der ligger gemt i det eksisterende, og indsigt i, hvordan man vurderer økonomien i projektet – ikke kun her og nu, men på længere sigt. Når den viden mangler, tyr mange til de sikre, velkendte løsninger”, fortæller Pernille Hjorth, arkitekt m.a.a. og redaktionsleder i Danske BoligArkitekter.

”98 procent af de boliger, vi skal bruge, er allerede bygget. Derfor er boligarkitekternes rolle en anden i dag,” Søren Nielsen, arkitekt m.a.a., professor på Arkitektskolen i Aarhus og medlem af Bevar Boligens jury

Forrest med de gode eksempler

For at inspirere danske boligejere til at træffe mere bæredygtige valg, når de skal realisere deres boligdrømme, lancerer Danske BoligArkitekter nu i samarbejde med den filantropiske indsats Bevar Mere en helt ny arkitekturpris ’Bevar Boligen’. Prisen skal hædre både boligejere og arkitekter, som har gennemført renoveringer og ombygninger med særligt fokus på klimaaftryk og boligkvalitet. 

I samarbejdet mellem arkitekter og bygherrer i private boligprojekter har arkitekter i dag en ny rolle, fortæller Søren Nielsen, arkitekt m.a.a., professor på Arkitektskolen i Aarhus og medlem af Bevar Boligens jury, i en pressemeddelelse:

”98 procent af de boliger, vi skal bruge, er allerede bygget. Derfor er boligarkitekternes rolle en anden i dag. De skal i højere grad åbne boligejernes øjne for de muligheder, potentialer og for den skønhed, der ligger i de boliger, vi allerede har. Og vise, at kvalitet sagtens kan ligge i de få, men virkelig veludnyttede kvadratmeter, som kan omdannes efter behov. Derfor er Bevar Boligen-prisen også en hæder til de boligarkitekter, der er med til at vise en mere bæredygtig vej,” siger Søren Nielsen. 

Ved at formidle de indstillede boligprojekter vil Bevar Boligen vise, hvordan valg med et lavere klimaaftryk kan hænge smukt sammen med drømmen om et hus, som er rart og funktionelt at bo i langt ind i fremtiden. Prisen bliver uddelt i fem kategorier med fokus på blandt andet arealoptimering, fællesskab og på at bruge så få og så lidt klimabelastende ressourcer som muligt. 

”Boligarkitekter skal være med til at vise vejen for bedre udnyttelse af den eksisterende bygningsmasse,” Lars Emil Kragh, underdirektør i Danske Arkitektvirksomheder og medlem af styregruppen for Bevar Boligen. 

Mindre klimaaftryk og mere livskvalitet

Alle boligejere og arkitekter kan indstille renoverede, transformerede og ombyggede boliger, og parterne bag prisen håber, at rigtig mange har lyst at bidrage med gode eksempler til inspiration for endnu flere. 

”Mange arkitekter har allerede flere renoveringer på tegnebrættet end tidligere, og den udvikling kommer til at fortsætte i de kommende år. Boligarkitekter skal være med til at vise vejen for bedre udnyttelse af den eksisterende bygningsmasse og vise borgere og bygherrer, at det ikke alene handler om at reducere klimaaftrykket fra boligbyggeriet, men lige så meget om at få et varieret boliglandskab af høj kvalitet,” siger Lars Emil Kragh, underdirektør i Danske Arkitektvirksomheder og medlem af styregruppen for Bevar Boligen. 

Har du fx været arkitekt på et renoveringsprojekt af et 70’er-typehus med fokus på bevaring og genbrug? Har du ombygget et énfamiliehus, så flere kan bo under samme tag? Eller har du skabt mindre forandringer, som med enkle greb har givet et gammelt hus nyt og langt liv? Så kan du indstille projektet til Bevar Boligen.