Billede af Torben Møbjerg fra GHB Landskabsarkitekter.
Torben Møbjerg fra GHB Landskabsarkitekter på scenen for at fortælle om vinderprojektet Christiansborg Områdesikring.

Dansk Landskabspris 2019 går til ...

Opdateret 13.11.19 |
Af:
Signe Moeslund Mains

Foto: Astrid Marie Rasmussen

Christiansborg Områdesikring af GHB Landskabsarkitekter vinder Dansk Landskabspris 2019. Prisen blev overrakt af fungerende kulturminister Rasmus Prehn ved et festlig arrangement torsdag den 7. november 2019.

Du har måske bemærket dem på din vej gennem Slotsholmen - rækken af store granitkugler, der former en halvcirkel og som fungerer som sikring af Christiansborg? Det er GHB Landskabsarkitekter der står bag og som nu også kan kalde sig vinder af Dansk Landskabspris 2019. Pladsen er udarbejdet i samarbejde med Sweco, ÅF Consult og professor Steen Høyer og med Folketinget og Slots- og Kulturstyrelsen som bygherrer.

Respektfuldt på flere plan

Christiansborg Områdesikring vandt prisen foran tre finalister: Linjer i Landskabet af RUBOW Arkitekter, Solrødgård Klima- og Miljøpark af Gottlieb Paludan Architects og Kickstart Tornhøj af Marianne Levinsen Landskab. Juryen bag Dansk Landskabspris begrunder vinderprojektet således: 

"Christiansborg Områdesikring er et projekt, som udspringer af et af vor tids største frygtscenarier: terroranslag på folkestyrets vigtigste og mest symbolladede areal, selve demokratiets højborg: Folketinget på Christiansborg Slot (...) Store dele af pladsens belægning er genanvendte brosten fra pladsens tidligere belægning, og ved at genbruge sten skabes en forbindelse til pladsens historie, som er både bæredygtig og vidner om en historiebevidsthed. Det er på flere plan respektfuldt.”

Prisen blev offentliggjort og overrakt af fungerende kulturminister Rasmus Prehn torsdag den 7. november 2019 ved et fest- og debatarrangement i København.

Landskabsprojektet Kickstart Tornhøj understøtter kvartersløft

Ved prisoverrækkelsen i Dreyersalen i København var der også plads til endnu en pris. Kickstart Tornhøj i Aalborg af Marianne Levinsen Landskab modtog nemlig hædrende omtale med begrundelsen: "Projektets eksempelværdi i forhold til at styrke den sociale sammenhængskraft, og for at vise hvordan landskabs­arkitekturen på et strategisk og fysisk plan kan løfte rammerne for byliv og derved bidrage til løsningen af et af samfundets helt store udfordringer omkring ensomhed og udsatte boligområder.”

Dansk Landskabspris uddeles af Park og Naturforvalterne, Danske Arkitektvirksomheder og Danske Landskabsarkitekter.

Læs mere om vinderprojekterne og Dansk Landskabspris 2019