FOTO AF NYT PSYK I VEJLE
PensionDanmark har i et OPP samarbejde med Vejle Kommune og Arkitema Architects bygget Nyt Psykiatrisk Hospital i Vejle.

Bæredygtigt byggeri er en langsigtet investering

Opdateret 25.10.17 |
Af:
Mia Winther-Queen

Foto: PensionDanmark

Hvordan kan byggebranchen sammen skabe et marked for bæredygtig værdiskabelse? For den private bygherre PensionDanmark er et bæredygtigt byggeri en god investering.

Ethvert byggeri skal skabe værdi for bygherre, brugere, borgere og samfund. Men hvilke værdier skal vi måle på? Danske Arkitektvirksomheders eksempelsamling ”Arkitektur med merværdi” viser, at arkitekters formgivning har markante sociale, miljømæssige og økonomiske effekter, og at der er store potentialer i at dokumentere dem.

Danske Arkitektvirksomheder har inviteret nogle af landets mest indflydelsesrige bygherrer til en debat om, hvordan vi sammen kan skabe et marked for bæredygtig værdiskabelse i byggeriet. En af dem er Mia Manghezi, der er projektudviklingsdirektør i PensionDamark.

"For alt vores byggeri prioriterer vi bæredygtighed. For os skal et byggeri som minimum kunne opnå guld certificering inden for DGNB-systemet. Det giver den bedste kvalitet i byggeriet," siger Mia Manghezi.

PensionDanmark har en ejendomsportefølje på omkring 16 mia. kr. fordelt på ejendomme inden for erhverv, bolig, retail og OPP-projekter. Investering og udvikling af bæredygtige ejendomme er en central del af PensionDanmarks ejendomsaktiviteter. Pensionsselskabet er blandt andet en af investorerne bag FN Byen på Marmormolen i København, der i 2013 blev den første bygning i Norden, der er certificeret efter den amerikanske miljønorm Leadership in Energy and Environmental Design. FN Byen er designet af det danske arkitektfirma 3XN og er desuden en del af vores eksempelsamling. 

"Vi skal sørge for, at vores medlemmers pension giver et afkast. Derfor er vi interesseret i en langsigtet investering. Derfor betyder bæredygtighed meget, da vi tror, at de midler vi giver til et projekt i begyndelsen er givet godt ud på længere sigt." Mia Manghezi, projektudviklingsdirektør i PensionDanmark

Men for PensionDamark handler det ligesom mange andre bygherrer ikke kun om de miljømæssige fordele ved at bygge bæredygtigt, men også om at skabe en god investering.

"Vi skal sørge for, at vores medlemmers pension giver et afkast. Derfor er vi interesseret i en langsigtet investering. Derfor betyder bæredygtighed meget, da vi tror, at de midler vi giver til et projekt i begyndelsen er givet godt ud på længere sigt. For eksempel fordi materialerne er mere holdbare eller fordi dem, der skal bruge bygningerne vil bo der i længere tid. Derfor bliver det også et kriterie for os, når vi vælger rådgivere, at de kan dokumentere deres arbejde med bæredygtighed," siger Mia Manghezi.

Mia Manghezi fra PensionDanmark skal sammen med blandt andet direktør i Bygningsstyrelsen Gyrithe Saltorp og byggechef i Københavns Kommune Rasmus Brandt deltage i debatten ”Arkitektur skaber værdi – men hvilke værdier efterspørger markedet?” på Building Green i Forum torsdag den 2. november.

Se programmet og hent din billet til Building Green 2017 her.