Foto af Karolinelund af Bjerg Arkitektur
Børnehaven Karolinelund i Aalborg af Bjerg Arkitektur, der er lavet i samarbejde med Lund & Staun, står til at modtage DGNB platin.

Bæredygtighed flytter bjerge

Opdateret 08.11.17 |
Af:
Mia Winther-Queen

Foto: PR-foto

Bjerg Arkitektur har lavet en forretning ud af bæredygtighed. Deres viden om passivhusbyggeri fortæller både om deres vision for fremtiden, men er også med til at styrke virksomhedens forretning i udlandet.

Mandag den 30. oktober fylder Bjerg Arkitektur 30 år. I den tid er datter Maria Bjerg Nørkjær blevet partner i virksomheden, som far Kjeld Bjerg startede. Bjerg Arkitektur er også blevet en international virksomhed med kontorer i Oslo, Warszawa og tre steder i Danmark.

Virksomheden har forstået, at en specialiseret viden kan flytte bjerge – eller i hvert fald åbne døre til udlandet. Og børnehaver og passivhusbyggeri er to af virksomhedens kerneopgaver.

Bjerg er hele tiden i udvikling og derfor har medarbejderne også specialiseret sig inden for blandt andet DGNB, BREEAM og passivhuse. Virksomheden tilgår arkitekturen ud fra en totaløkonomisk vinkel, så visionen om at skabe bæredygtigt byggeri kan opfyldes.

"Bæredygtighed er for os en grundsten, og det er måske blevet et buzzword i mange sammenhænge, men for os er det at bygge bæredygtigt, det vi brænder for. Hvis vi skal bevare jordkloden, så er vi nødt til at kigge på, hvordan vi bruger vores ressourcer," siger grundlægger og CEO Kjeld Bjerg.

Børnehaven Elverhuset i Høje Taastrup er et eksempel på en bæredygtig børnehave. Den er opført som en af Danmarks første passivhus-daginstitutioner med plads til 110 børn. Indeklimaet i børnehaven har været et afgørende punkt, da kommunen nu henviser allergibørn til netop denne institution.

"Det handler om, hvordan barnet oplever rummet. Det handler både om lys, energi, farver og materialer. Her kan vores kompetencer inden for passivhusbyggeri komme i spil, fordi den måde at bygge på netop har betydning for blandt andet indeklima, som er afgørende for børnene i deres hverdag. På den måde hænger bæredygtighed og det gode byggeri godt sammen for os," siger Maria Bjerg Nørkjær.

"I Oslo har man en ambition om, at alt offentligt byggeri skal være passiv+, og der har vi kompetencerne, som vi kan bruge på det marked." Kjeld Bjerg, CEO Bjerg Arkitektur 

Kontorer i udlandet styrker forretningen

Viden om passivhusbyggeri og børnehaver har også åbnet dørene for Bjerg Arkitektur i Polen og Norge. Nu er virksomheden i gang med det syvende børnehaveprojekt i Oslo, hvor de åbnede kontor for tre år siden.

"Det er med til at styrke vores forretning, at vi er tilstede flere steder. Vi har haft projekter i Tyskland i mange år. Det er sket i kraft af de medarbejdere, vi har og har haft på tegnestuen. Og selvfølgelig handler det også om vores kompetencer. I Oslo har man for eksempel en ambition om, at alt offentligt byggeri skal være passiv+, og der har vi kompetencerne, som vi kan bruge på det marked," siger Kjeld Bjerg.

Bjerg Arkitektur har spredt sig godt ud på deres i alt fem kontorer. Kontorerne er alle sammen mindre arbejdsfællesskaber – og det er netop det, der er styrken.

"Hver afdeling er et team. Det betyder, at de enkelte teams selvstændigt kan varetage en opgave, men ofte så arbejder vi på tværs af afdelingerne, fordi der samtidig er forskellige kompetencer på hvert kontor. Det betyder noget for vores kunder i Aalborg eller Warszawa, at vi har medarbejdere på stedet, fordi de på den måde er tættere på projekterne," siger Maria Bjerg Nørkjær.

Bæredygtig er blevet et brand

For Bjerg Arkitektur betyder det noget for deres forretning, at de konsekvent arbejder bæredygtigt, men de kan også se, at det betyder noget for bygherrerne.

"Det har været og er en proces at få bygherrer til at tænke bæredygtigt. Men for nogle bygherrer som fx Hjørring Kommune er det nu blevet et brand, at man i de offentlige byggerier tænker bæredygtigt. Det har for os handlet en del om at informere om bæredygtighed – ikke bare, at det er godt for miljøet, men også at det kan være en økonomisk fordel," siger Kjeld Bjerg.

For Bjerg Arkitektur starter samtalen om bæredygtighed med bygherren ofte med at spøge ind til, hvordan de ser på omkostningerne i forbindelse med energiniveauet i deres byggerier. For det er ofte en god indgangsvinkel til samtalen om, hvorvidt et passivhus passer til deres projekt.

"Passivhuse er med til at reducere både omkostningerne, men også selve energiforbruget i boligen. Vores tilgang til bygherren er altid, at det er op til dem at vælge, men vi er rådgivere – og derfor vil vi altid rådgive til en bæredygtig løsning," siger Kjeld Bjerg.