Foto af The Silo

Vinder af RENOVER prisen 2018: The Silo!

Opdateret 07.09.18 |
Af:
Signe Moeslund Mains

Foto: Rasmus Hjortshøj/COAST STUDIO

Vinderen af årets RENOVER pris blev The Silo af COBE, som ud af fem andre nominerede projekter løb med den flotte pris, og nu kan kalde sig danske mestre i bygningsrenovering. 

Torsdag den 6. september 2018 blev vinderen af RENOVER prisen fundet og hyldet til en prisfest i Vilhelm Lauritzen Terminal, København Lufthavn. Om valget af The Silo af COBE som Danmarks bedste bygningsrenovering, udtaler formand for nomineringsudvalget, Gøsta Knudsen:

”Boligernes fandenivoldske materialemæssige råhed, den frigjorte indretning og det banebrydende arkitektoniske facadeudtryk er så perspektivrigt, at der ikke kan herske den mindste tvivl om renoveringens kaliber.” Formand for nomineringsudvalget, Gøsta Knudsen  

Et projekt i særklasse

I Nordhavn i København er en gammel DLG-kornsilo fra 1962 blevet transformeret til 38 forskellige lejligheder, restaurant i en ny tilbygning på toppen og offentligt tilgængelige rum i stueetagen. Renoveringen viser, hvordan man kan ombygge en udtjent betonsilo til nye formål med unikke rum og bevarede historiske spor som gevinst.

Før renoveringen stod siloen tom og ubrugt hen, men den har med sin højde og den kendte graffiti Hva drikker Mølr altid været et vartegn på havnen. Det er den stadig, for betonbygningen er bevaret og er udenpå blevet beklædt med nye, specialdesignede facadeelementer af galvaniseret stål, der som materiale passer godt til den rå beton. Altaner, isolering og døre og vinduer er integreret i facadeelementerne.

Siloens råhed er især tydelig indenfor. I de nederste etager er korntragte bevaret, og bygningens rum står med ubehandlede betonvægge. Den overvældende loftshøjde på mellem 3,5 og 7 m. er videreført fra inddelingen af den gamle silo til lejlighederne. Der er skåret store åbninger i betonskallen, hvor der nu er døre og vinduer, der uden synlige rammer giver panoramaudsigt over havnens liv.

I år er sjette gang, at Realdania og GI uddeler RENOVER prisen til et renoveringsprojekt i særklasse. Det er håbet, at vinderprojekterne vil tjene som eksempler for fremtidige renoveringsprojekter og være med til at sætte fokus på renovering i Danmark. Vi venter allerede i spænding på næste års projekter.

Udover RENOVER prisen blev også Specialprisen uddelt. Specialprisen går til et unikt, originalt og særligt projekt, der måske ikke lever op til alle RENOVER prisens kriterier. Prisen gik i år til Whiskyhuset på Ærø, der er et forfriskende indspark i fortællingen om landdistrikternes deroute. Whiskyhuset var et gammelt vaskehus, som nu er forvandlet til Danmarks mindste whiskydestilleri i et projekt, der har været båret frem af det stærke lokale sammenhold på Ærø.

Fra Danske Arkitektvirksomheder skal der lyde et stort TILLYKKE til COBE og The Silo-team!

Parter bag The Silo-projekt 

Arkitekt: COBE
Bygherre: Union Holding A/S og NRE Denmark A/S
Totalentreprenør: NRE Denmark A/S
Ingeniør: Balslev og Wessberg