AMERIKANERNES BREXIT

Opdateret 06.02.17 |
Af:
Lene Espersen

Foto: Jørgen True

Lene Espersen

Mange havde forventet (og håbet), at Barack Obamas afløser i Det Hvide Hus ville være Demokraternes Hillary Clinton. Men det bliver i stedet Republikanernes Donald Trump, der overtager titlen som verdens mest magtfulde politiker. Lene Espersen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder skriver om det historiske amerikanske valgresultat.

Der hersker stor usikkerhed om, hvilken linje Præsident Trump vil lægge på den økonomiske og politiske politik, og det skaber, ligesom Brexit, panikstemning på verdens børser. Hvornår aktierne begynder at rette sig igen, kan der kun gisnes om, men usikkerheden er ikke god for verdensøkonomien. 

Selvom Trump har republikansk flertal med sig i kongressen, er det langt fra sikkert, at de mere ”mainstream” republikanere vil acceptere de politiske udmeldinger Trump er kommet med. Vi ved derfor ikke, hvor meget af valgkampsretorikken, der bliver til konkret politik.

Danske arkitektvirksomheders vækstpotentiale i fare

Vi forventer dog, at USA’s nyvalgte præsident vil føre en langt mere protektionistisk handelspolitik end hidtil og endda med opbakning fra begge store partier i USA , da også den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton har kørt en protektionistisk linje i valgkampen.

Donald Trump har blandt andet sagt, at handelsaftaler er en katastrofe, at WTO er en katastrofe, og at der skal særlig told på varer fra Mexico og Kina på henholdsvis 35 pct. og 45 pct. Et unilateralt skridt fra USA vil besvares med tilsvarende skridt fra Kina og Mexico. Det kan betyde en handelskrig, der vil smitte negativt af på verdenshandelen og den økonomiske aktivitet, og dermed reducere Danske Arkitektvirksomheders medlemmers vækstpotentiale.

På den anden side må vi trøste os med, at valgkampsretorikken har været (over)ophedet. Et så drastisk kursskifte ville have store, negative konsekvenser for den økonomiske udvikling i USA såvel som i resten af verden, herunder Danmark.

”Derfor må man håbe , at den kommende præsident Trump, når han trækker i arbejdstøjet, vil arbejde for en verdensorden, der bygger på frihandel og internationalt samarbejde, trods sine udtalelser i valgkampen.”

Aftale om frihandel på stand by

EU har netop indgået en aftale om frihandel med Canada, der har positiv afsmitning på arkitektbranchen, idét man parallelt med frihandelsaftalen har lavet en aftale om gensidig anerkendelse af arkitektuddannelsen mellem EU og Canada. Dermed er døren åbnet op for at kunne etablere sig og arbejde i Canada, ligesom det bliver nemmere at få canadiske arkitekter til EU.

Det er planen, at der skal indgås en lignende aftale på arkitektområdet med USA i forbindelse med TTIP ( den store frihandelsaftale mellem EU og USA), men det er uklart om Præsident Trump også vil være modstander af en aftale med EU. En frihandelsaftale vil jo gavne USA og skabe nye amerikanske arbejdspladser. Indtil videre må vi holde vejret.

Vi står derfor overfor en usikker fremtid, hvor særligt den globale økonomiske vækst kan tabe pusten, såfremt de protektionistiske strømninger, vi også ser i Europa, vil cementeres af en ny amerikansk Præsident. En præsident der vælger at se indad, fremfor at se USA som en del af resten af verden.