Foto af Lars Storr-Hansen

AI vinder frem i lyntempo – muligheder og faldgruber

Dato 28.02.24 |
Af:
Lars Storr-Hansen

Det går stadigt hurtigere med at udvikle og bruge AI-modeller i landets arkitektvirksomheder, viser Byggeriets Modenhedsmåling 2024. På årsmødet i Danske Arkitektvirksomheder den 18. april sætter vi fuldt fokus på AI.

Da Byggeriets Modenhedsmåling 2024 landede for nylig, var der flere iøjnefaldende og perspektivrige nyheder. Det er således positivt, at brugen af AI, kunstig intelligens, for alvor begynder at vinde indpas i bygge- og anlægsbranchen. 

I alt 21 procent af de adspurgte virksomheder bruger i dag kunstig intelligens i deres arbejde sammenlignet med blot 5 procent i målingen fra sidste år. Af de 21 procent svarer knap en tredjedel, at de bruger AI-modeller, der er udviklet specifikt til branchen, en tredjedel udvikler og træner egne AI-modeller, mens 86 procent bruger generelle modeller som f.eks. ChatGPT, Dall-E og Midjourney.

Som det også blev sagt i forbindelse med præsentationen af målingen, er andre sektorer og brancher imidlertid allerede kommet længere. Derfor handler det om at få endnu mere fokus på, hvordan arkitektvirksomheder kan bruge AI i mange forskellige processer – lige fra den kreative afsøgning af et projekt, over håndteringen af store beregninger og opfyldelse af ofte komplekse regelsæt til en klargøring og styrkelse af den enkelte virksomheds strategiske position.

Midt i jagten på mulighederne gælder det om også at have blik for de faldgruber, som ukritisk brug af AI kan udløse. Men set herfra er der ingen tvivl om, at kunstig intelligens først og fremmest rummer nye muligheder, som vi skal tage til os. 

"Set herfra er der ingen tvivl om, at kunstig intelligens først og fremmest rummer nye muligheder, som vi skal tage til os."

En anden interessant nyhed fra den nye måling handlede om, hvordan der i forbindelse med nybyggeri bliver udført livscyklusanalyser, det vil sige LCA-beregninger, i en helt anden skala end tidligere. Det skyldes bl.a. kravene fra Bygningsreglementet, som har medført en markant stigning i brugen af LCA. 84 procent af de deltagende virksomheder svarer, at de udarbejder LCA i flere af deres projekter. Hvilket er en stigning fra 67 procent i sidste års måling. Men nok så interessant viser målingen også, at langt flere nu også arbejder med LCA i forbindelse med renoveringsprojekter – selv om det endnu ikke er lovpligtigt.

Læs mere om Byggeriets Modenhedsmåling

Sammenholder man tallene over brugen af kunstig intelligens med den stærkt stigende brug af LCA-beregninger, er det et godt eksempel på, hvordan arbejdet med at sikre en grøn omstilling af bygge- og anlægssektoren kan gå hånd i hånd med udviklingen af ny teknologi og stadigt mere sofistikerede AI-modeller.

I takt med, at der bliver adgang til stadigt bedre AI-løsninger, vil det blive langt nemmere at udføre de komplekse beregninger, som i dag lægger beslag på mange mandetimer ude i virksomhederne.

Hvis vi uddanner os i de nye muligheder, og hvis vi bruger ressourcer på at udvikle AI-modeller, vil det kort sagt kunne give os endnu bedre muligheder for at styrke den grønne omstilling og reducere byggeriets belastning af klimaet.

Men det er også klart, at vi lige nu ser ind i en fremtid, vi kun kan ane konturerne af, og vi er nok også en del, som fortsat overvejer, hvordan vi bedst kommer i gang med at udnytte de nye muligheder i AI. Af samme grund vil brugen af AI blive omdrejningspunkt på Danske Arkitektvirksomheders årsmøde den 18. april. Så hvis du/I har lyst til at være med, er det tid til at sætte kryds i kalenderen. Hold øje med vores nyhedsbrev, hvor programmet bliver annonceret i den nærmeste tid!

På mødet vil førende tech-eksperter ridse den overordnede udvikling op. Vi vil ligeledes få indlæg fra eksperter, der vil tale om, hvordan arkitektvirksomheder specifikt kan bruge de nye redskaber. Vi vil komme helt ind i maskinrummene hos flere arkitektvirksomheder, der satser målrettet på at bruge og udvikle AI-modeller. I debatterne vil vi få input fra dem, der kan se helt enkle og lavpraktiske fordele ved at anvende AI, og dem der øjner muligheden for at skabe en større strategisk og forretningsmæssig transformation af deres virksomhed.

Og endelig skal vi tale om, hvordan vi når frem til, at AI ikke alene bliver brugt af tech-talenterne i branchen, men også bredes ud som en del af virksomhedernes organisation og fundament, hvad enten de er små eller store. 

Spændende bliver det, og derfor håber jeg at se mange af jer den 18. april!